En premiärhelg som gav många lärdomar

Den första tävlingshelgen för PWR Racing Team är avklarad. Första racet slutade med Kristoffersson precis utanför pallen på fjärdeplats efter en stark uppkörning från åttonde startruta. Emma och Daniel fick en mindre lyckosam resa med brutna race för båda två.

- Jag ska vara ärlig med att jag är besviken med resultaten denna premiärhelg, vi hade lite för många problem och det märks att vi har fått jobba hårt för att vara på plats med tre bilar. Det känns som att vi får vara nöjda att alla lever, maken till urladdning har jag nog aldrig varit med om! Nu måste vi ladda batterierna ordentligt för att kunna vara med och vinna på Mantorp, det är därför vi är här, säger Daniel Haglöf.

Race två blev en liknande historia när Johan korsade mållinjen som femma. Både Daniel och Emma var inblandade i incidenter som tillintetgjorde möjligheterna att få med sig bra resultat. Emmas krasch tog så pass illa att ett chassibyte väntar innan nästa race. Emma klarade sig dock bra och tog sig ur bilen för egen maskin.

- Teamet gjorde ett fantastiskt jobb som fick ut bilen till race två, men bristen av tid på setupborden visade sig vara svårhanterad. Några riktigt rejäla upplåsningar resulterade i en bil som inte gick att hantera genom första sväng där jag kraschade ordentligt. Det ser ut som att det blir ett chassibyte efter den kraschen. Vi har bara en väg att gå nu och det är uppåt. Mitt sikte är fortsatt en första racevinst, det tar jag med mig till Mantorp, säger Emma Kimiläinen.

Största ljusglimtarna för teamet denna helg blev två avslutade race med okej poängskörd för Johan och mängder av lärdomar att ta med hem till basen i Dalarna.

- Det positiva med denna premiärhelg är att vi lärt oss enormt mycket och tar med oss hyfsade poäng. Jag tror inte att vi kunde få ut så mycket mer resultatmässigt. Vi är inte helt med fartmässigt än och nu gäller det att lära oss av all den data vi fått med oss denna helg, jag och teamet kommer att göra allt vi kan för att vara starkare till Mantorp, avslutar Johan Kristoffersson.

Fullständig resultatlista

SEAT Leon STCC äntrar svensk racing

PWR Racing Teams tre SEAT Leon STCC deltog under eftermiddagen i sina första kvalpass någonsin. Daniel Haglöf visade att gammal i detta fallet också var äldst när han satte femte bästa tid under kvalpass ett. Emma och Johan slutade sjua respektive åtta.

- Det känns givetvis bra att vara snabbast i teamet i kvalpremiären med våra nya bilar, men jag vill mer än så här. Målet är alltid att fightas i toppen. Men detta är ett långsiktigt bygge och jag vet att vi är på väg åt rätt håll. Nu ser jag fram emot morgondagens två race, säger Haglöf.

I kvalpass två var Emma den som lyckades plocka ut mest ur materialet och satte sjätte snabbaste tid, Daniel och Johan fick en tuffare resa och presterade tider som resulterade i sjunde respektive åttonde plats.

- Siktet var ställt betydligt högre än såhär och visst är jag besviken, men samtidigt måste jag försöka ha med mig att vi haft begränsat med tid att jobba med bilen inför denna premiärhelg. Startfältet är enormt starkt och hårt arbete ligger framför oss för att nå de resultat vi vill åt, något jag ser fram emot. Framgång smakar så mycket bättre när resan varit tuff, säger Johan Kristoffersson.

- Med tanke på hur oerhört tight tidsram vi haft för att få hit tre nya SEAT till premiären är jag nöjd med det vi presterat idag. Hela teamet har jobbat enormt hårt och jag är stolt över det vi åstadkommit hittills. Jag känner också att det nya samarbetet med SEAT är början på något ännu större för PWR Racing Team, avslutar Poker Wallenberg.

Följ morgondagens race här

PWR Racing Team mönstrar tre förare i årets STCC

2016 års STCC-säsong stundar och PWR Racing Team kan nu presentera vilka förare som kommer att köra teamets tre SEAT Leon STCC. Två ansikten känner vi igen sedan tidigare som Emma Kimiläinen och teamets VD Daniel Haglöf. Den tredje föraren kan titulera sig både STCC-mästare och trippel Carrera Cup Scandinavia-mästare, nämligen Johan Kristoffersson.

Tillsammans har trion tolv mästerskapssegrar och över 120 racevinster, detta trots en medelålder på bara 30 år. Målet med kommande säsong är tydligt, siffran framför antalet mästerskapssegrar skall lyda tretton efter finalen på Ring Knutstorp.

- Johan, som gick obesegrad genom Carrera Cup Scandinavia förra året, är en värvning som vi har jobbat på sedan slutet av förra säsongen. Han är en multitalang inom motorsport som visat sig vara snabb oavsett bil och underlag. Jag är väldigt nöjd med att Johan kör för PWR Racing Team i STCC detta år, säger Haglöf.

Emma och Daniel gör båda sin tredje säsong i STCC för PWR Racing Team som för övrigt fyller fem år denna säsong.

- Detta blir första gången jag tävlar i Sverige för ett team som inte drivs inom familjen, men jag känner stor tillit till Haglöf och det team han och Poker har byggt de senaste åren. Jag är enormt sugen på att vinna STCC igen och känner att chanserna är goda med PWR och SEAT. Det känns också bra att ha Bauhaus med i ryggen när jag nu återvänder till Sveriges elitklass inom banracing. Utöver det är det väldigt värdefullt med så mycket körning som möjligt på hög nivå, säger Johan.

Teamet kör just nu försäsongstester på Karlskoga Motorstadion och kommer så småningom att presentera en reservförare som bland annat kommer att köra en av teamets bilar på Solvalla, när STCC krockar med Johans åtaganden med Volkswagen i Rallycross-VM.

- Att kunna presentera en förar-line up av den här kalibern känns enormt bra. Att vi fortsatt är det enda teamet med en kvinna bakom ratten i en av våra bilar gör inte saken sämre. Vi har ända sedan starten trott fullt ut på att det är rätt väg att gå inom elitracing, något som fallit väldigt väl ut. Emma har redan tagit tre pallplaceringar och jag tvivlar inte en sekund på att det blir fler i år! Nu vill jag bara att säsongen ska komma igång, säger en märkbart ivrig Poker Wallenberg.

Allt bildmaterial är producerat av Martin Öberg, martinoberg.se

Spanskt möter svenskt – SEAT Leon STCC

SEAT Sverige och PWR Racing Team tillkännagav för drygt två veckor sedan en gemensam fyraårssatsning i STCC. Det har nu blivit dags att presentera den modell som teamet kommer att tävla med i jakten på segrar i Sveriges elitklass inom banracing.

Den nya bilen har getts namnet SEAT Leon STCC och är formgiven av SEATs designavdelning, som bollplank i processen har de haft SEAT Sport och teamets huvudpartner Combitech. Drygt 10 designers och ingenjörer har varit inblandade i projektetet och när denna text publiceras har över 2500 timmar lagts på den nya tävlingsbilen, fördelat på SEATs huvudkontor i Barcelona och Combitechs utvecklingscenter i Trollhättan. Arbetet har bestått av allt från ren design till mekanisk konstruktion och aerodynamikberäkningar i datormiljö.

- I samband med ett event förra året där PWR Racing Team föreläste för Combitechs kunder här i Trollhättan föddes en gemensam idé om att lyfta vårt partnerskap ytterligare en nivå. När möjligheten att utveckla teamets nya kaross dök upp var beslutet om vår inblandning lätt att ta. Det är med en stor portion av stolthet och ingenjörsglädje som vi tar del av teamets satsning med SEAT i STCC. Säger Ronnie Madsen, affärsområdeschef på Combitech i Trollhättan.

Tävlingsbilen som bär på design-DNA från SEAT Leon med sin tvådelade midjelinje och karaktäristiska varselljus har starka kopplingar till den nyligen uppdaterade SEAT Leon Cup Racer, en bil som körs internationellt både i TCR och SEATs enhetsserie SEAT Leon Eurocup.

- Att få med SEAT Sverige i STCC tillsammans med ett av de snabbast växande teamen känns enormt bra, en rejäl styrkeinjektion i svensk banracing. Bilens utseende gör knappast saken sämre. Hatten av till de som ritat denna racer! Säger Jonas Lundin, VD på STCC.

De första karossdelarna har precis lämnat Cliff Produktion & Modell i Trollhättan och monteras just nu i teamets verkstad i Vikmanshyttan, Dalarna. Under april månad får den nya SEAT-modellen för första gången sträcka ut ordentligt när STCC håller årets försäsongstester. PWR Racing Team kommer inom kort att presentera de förare som får äran att tävla med bilen på svenska banor under 2016.

Bilden är framtagen av Martin Öberg, martinoberg.se

Teknisk information, STCC
Chassi och drivlina levereras enligt rådande reglemente av Solution F och har följande specifikationer:
Motor – Solution F V6 3500 cc, 420 hk
Drift – Bakhjulsdrift med mekanisk differentialbroms
Växellåda – SADEV 6-växlad sekventiell
Hjulupphägning – Dubbla A-armar med trevägsdämpare
Bromsar – Fyrkolvsok med 370 mm ventilerade skivor fram och 360 mm skivor bak
Däck – Michelin slicks 260/660-18 fram och 280/660-18 bak

SEAT Sverige och PWR Racing Team presenterar gemensam fyraårssatsning i STCC

Under torsdagskvällen blev det klart att SEAT Sverige kliver in i STCC tillsammans med PWR Racing Team. Teamet har tävlat i Sveriges elitklass sedan 2012 och fortsätter så de kommande fyra åren med ett av Sveriges snabbast växande bilmärken.

- SEAT har en lång tradition av banracing och prestandaprodukter genom märkets Cupramodeller. Det känns därför helt naturligt att göra en ordentlig racingsatsning även på den svenska marknaden. Vi har många nyheter på väg och ser fram emot de kommande åren, både på och utanför banan, säger Per Brinkenberg, Märkeschef på SEAT Sverige.

PWR Racing Team kommer att tävla med en SEAT-modell som är specifikt framtagen för tävlande i STCC. Modellen är designad av SEAT Design och konstruerad av teamets långvariga partner Combitech, på företagets utvecklingscenter i Trollhättan. Efter åtskilliga ingenjörstimmar ligger nu karossen för produktion hos Cliff Produktion & Modell i just Trollhättan. Den nya bilen kommer att presenteras under kommande veckor.

- Vi har länge jobbat efter visionen att ha ett officiellt stöd av en biltillverkare inom Volkswagen Group Sverige. Att nu kunna presentera detta partnerskap med SEAT är enormt positivt för teamet och understryker vår långsiktiga tro på STCC, säger Poker Wallenberg, medgrundare och delägare i PWR Racing Team.

Dryga månaden återstår till försäsongstesterna och teamets mål är tydligt, att med SEAT på allvar vara med och slåss om mästerskapssegern. Teamet kommer inom kort att presentera de förare som blir en del av denna satsning.

- Det här känns givetvis fantastiskt kul och förutom STCC-delen i detta har vi som målsättning att köpa hem en TCR-bil från SEAT Sport för utvärdering och tester, avslutar Daniel Haglöf, VD och förare i PWR Racing Team.

På bild, från vänster: Daniel Haglöf, VD på PWR Racing Team & Per Brinkenberg, Märkeschef på SEAT Sverige.

PWR Medarbetarintervju – Joakim Åström

Du är en av fem heltidsanställda på PWR Racing Team och den yngsta förmågan i teamet, hur fick du kontakt med PWR och vilken roll har du idag?
Min första kontakt med PWR och Daniel Haglöf var genom en gammal arbetsgivare, reklambyrån Norkay i Falun. Jag hade där det övergripande ansvaret för bland andra PWR Racing Team. För att göra historian kort mynnade det hela ut i att jag, med start i april 2015, kort och gott är PWRs marknadsavdelning.

Hur kommer det sig att en kreatör hamnar på ett racingteam?
Jag har ända sedan barnsben haft ett stort teknikintresse, inte minst när det kommer till bilar. Förutom det har jag en förkärlek till jobb som innebär stor variation. Här tycks rollen som in-house marknadsansvarig på ett racingteam passa mig utmärkt.

Vad tillför du teamet?
En kreativ hjärna som i grunden är helt ofärgad av racingtänk. Det skapar stor dynamik och många bra diskussioner på arbetsplatsen. Utöver det trivs jag med att agera kameleont och lära mig nya saker, något som gör att jag kan hantera många olika områden inom teamet. Allt från projektledning och strategi till produktion av content till teamets kanaler och kontakt med marknadssidan hos teamets partners.

Vilket är ditt starkaste minne från den tid du hittills varit på PWR?
Det är svårt att säga något annat än STCC-vinsten på Solvalla förra året. Minns att jag var den enda som stod och skrek som en dåre på pressläktaren när Haglöf korsade mållinjen som segrare. En annorlunda känsla att vara en del av ett team där allt i slutänden hänger på en person. Speciellt som gammal handbollsspelare.

Vad har du sysslat med under vinteruppehållet?
Stor del av tiden har gått åt till att ta fram idéer och producera presentationsmaterial till potentiella partners. Sedan har jag tagit fram en ny logotyp till teamet inför 2016. Utöver det har jag haft ett övergripande ansvar för de visuella delarna i skapandet av teamets nya lokaler.

Vi avslutar med tre snabba.

Jobb på kontoret eller i depån?
I depån.

Säsongspremiär eller final?
Premiär, lätt!

Sociala medier eller ett välproducerat printat magasin?
Tuff fråga! Men grafikern och pappersnörden i mig rycker nog åt sig magasinet före iPhonen.

PWR Medarbetarintervju – Johan Lundin

Du är en av fem heltidsanställda på PWR Racing Team från och med 2016, hur startade din bana hos PWR och vilken är din roll i teamet?
Jag har varit med sedan allt började år 2012, då som mekaniker i nystartade serien TTA. Därefter har jag varit involverad under alla år i STCC. Jag är en av teamets två heltidsanställda mekaniker och under racehelger är jag förstemekaniker på en av teamets STCC-bilar.

Hur började din karriär som tävlingsmekaniker?
Jag började köra kart när jag var 12 år och gick Mantorps motorsportgymnasium med start 2002. När jag tagit studenten började jag jobba med Radical, där jag också lärde känna Poker när jag var förstemekaniker åt honom. Efter det blev det Porscheskruvande i några år. Tillslut hamnade jag med PWR i TTA och nu STCC. Utöver det har jag bland annat jobbat med LMP2 i både WEC och Le Mans 24h.

Förutom en gedigen bakgrund som tävlingsmekaniker, vilka kunskaper tillför du teamet?
Jag har lång erfarenhet av tillverkning och reparation av kompositprodukter samt lackering. Två områden som kommer till stor nytta när teamet växer.

Vi är lite nyfikna på vilken din bästa upplevelse hittills inom racing är, kan du berätta?
Jag har fått äran att meka åt ett gäng storheter inom racing. Kenny Bräck, Mika Häkkinen och Stefan ”Lillövis” bland andra. Den största upplevelsen är dock Le Mans, jag vet inte om det blir så mycket bättre än så för en racingmekaniker.

Vi antar att du har mycket att stå i såhär inför säsongsstarten, vad jobbar ni med i verkstaden just nu?
Just nu sätts 2016 års STCC-bilar ihop och alla delar gås igenom noggrant för att ge våra förare och ingenjörer ett bra material att jobba med under kommande säsong.

Vi avslutar med tre snabba.

Mantorp Park eller Solvalla?
Mantorp Park.

Rigga i depån före race eller packa ihop efter?
Före. Utan tvekan.

Byta växellåda eller reparera kolfiber?
Reparera kolfiber.

PWR Medarbetarintervju – Daniel Andersson

Du är en av fem heltidsanställda på PWR Racing Team från och med 2016, vilken roll har du i teamet?
Jag är teamchef. Det innebär koordinering och genomförande av allt som har med tävlingsdelen att göra. Utöver detta är jag projektledare för bygget av det nya showroomet och verkstaden i Vikmanshyttan tillsammans med CTEK.

Hur länge har du haft ett finger med i spelet hos PWR Racing Team?
Jag har varit involverad sedan starten 2012 med totalansvar för alla tävlingsbilar. Både som huvudmekaniker och teamchef.

Vilket är det bästa minnet hittills från tiden med PWR?
Har du inga svåra frågor snart? Det är självklart första STCC-segern och PWRs dominans på Solvalla förra säsongen.

Vilken bakgrund har du inom bil- och motorsportbranschen?
Jag började som försäljare i en reservdelsbutik, men har snart tio år inom motorsport på professionell nivå, med start i Porsche Carrera Cup Scandinavia och med flertalet långlopp i bagaget. 24-timmars i Barcelona, Nürburgring och Le Mans bland annat.

Vilken är din största merit inom racing?
Det måste nog ändå bli deltagande med det första Kinesiska teamet i Le Mans 24-timmars som ansvarig för stötdämpare och kolfiberdelar. En så stor tävling är liksom svår att slå på fingrarna. Fast en totalseger i STCC smäller nog lika högt, om inte lite högre! Det är vad jag har siktet inställt på.

Hur känns det inför årets racingsäsong?
Jag känner mig som världens bästa jonglör, många bollar i luften och höga ambitioner de närmsta åren, inte minst för kommande säsong. Det är knappast någon hemlighet att PWR Racing Team har växt enormt mycket och fortsätter att satsa hårt. Det är både spännande och motiverande att vara en stor del av den satsningen!

Vi avslutar med tre snabba.

Formelbilar eller standardvagnar?
Extrema standardvagnar.

Knäckebröd eller Wallenbergare?
Wallenbergare.

Excelkalkyl eller reparation av krockad bil mellan race?
Den var nog svårast hittills, men jag är ju kung på Excel och gillar utmaningar. Så reparation.

CTEK ingår flerårigt partnerskap med PWR Racing Team

CTEK och PWR Racing Team har tidigare presenterat planerna kring byggnationen av teamets nya verkstad och showroom samt CTEKs utbildningscenter och testlabb. Nu kan parterna också presentera ett flerårigt partnerskap som innebär att CTEK även kommer att synas tillsammans med PWR Racing Team ute på Sveriges racingbanor.

- Det här har sakta men säkert växt fram sedan vi träffades första gången 2013. Att nu ha ett långtgående partnerskap både i form av de nya lokalerna och med CTEK som en teamsponsor känns oerhört kul, säger Daniel Haglöf, VD på PWR Racing Team.

Dalaföretaget CTEK växer snabbt och omsatte ungefär 460 miljoner under 2015. Batteriladdartillverkaren mottog nyligen pris som årets exportföretag i regionen.

- CTEK växer kraftigt både i Sverige och ute i världen, partnerskapet med PWR Racing Team möjliggör närvaro med hög profil mitt i en av våra största kundgrupper. Utöver att synas tillsammans med teamet ser vi stora möjligheter till både kundaktiviteter och aktivering av återförsäljare både på och utanför banan. En mycket spännande plattform att jobba med, säger Krister Mossberg, marknadschef på CTEK.

På bild, från vänster: Krister Mossberg, CTEK & Daniel Haglöf, PWR Racing Team.

PWR Racing Team – World Headquarters

Vikmanshyttan, en gammal bruksort på drygt 800 invånare i södra Dalarna som huserar batteriladdarspecialisten CTEKs huvudkontor och utvecklingscenter. Under det kommande året blir Vikmanshyttan även hem för en av Sveriges största racingsatsningar när CTEK och PWR Racing Team genom ett unikt partnerskap bygger teamets nya bas integrerat med CTEKs nya utvecklings- och utbildningscenter. Byggnationen markerar också familjen Wallenbergs återkomst till orten efter nästan 65 års frånvaro.
 
Den teknologiska plattform som skapas i Vikmanshyttan kommer att bli över 1400 kvadratmeter stor och rymma ett showroom, en helt ny racingverkstad med egen kolfibertillverkning, ett testlab och ett utbildningscenter. Den toppmoderna anläggningen möjliggör underhåll och optimering av upp till tio racingbilar av olika slag.
 
De nya lokalerna blir därmed hem för den verksamhet som Peter ”Poker” Wallenberg och racingprofilen Daniel Haglöf byggt från grunden sedan 2012. En satsning som numer rymmer flertalet bilar i STCC, en Lamborghini i Swedish GT och ett juniorteam i Formel Renault 1.6. Något som under 2015 bar frukt i form av mästerskapssegrar i både Swedish GT och Formel Renault 1.6.
 
- Teamet har växt snabbare än vad jag någonsin kunnat drömma om och drivs från och med i år som en året runt-verksamhet med heltidsanställda mekaniker, teamchef och mediaenhet. En oerhört viktig del i vår fortsatta tillväxt är partnerskapet med CTEK och den investering som görs i de nya lokalerna. När de står klara om sex månader ser jag fram emot att jobba med och utvecklas tillsammans med CTEK, säger teamets VD Daniel Haglöf.
 
Partnerskapet med CTEK och teamets etablering på orten innebär inte bara nya arbetstillfällen utan markerar också familjen Wallenbergs återkomst till Vikmanshyttan. Jacob Wallenberg var nämligen Stockholms Enskilda Banks representant i Wikmanshytte Bruks styrelse mellan 1921 och 1951, då banken ägde järnbruket. Nu återvänder alltså familjen Wallenberg efter två generationer, denna gång i ett helt annat ärende.
 
- Förutom att denna nya bas för teamet är ett oerhört viktigt steg att ta känns det kul att det blir just i Vikmanshyttan. Tro det eller ej, men jag minns sedan många år tillbaka stora järnplattor med texten ”Wikmanshyttan” som Jacob fått från järnbruket. Dessa stod i en gammal öppen spis i Jacobs bostad. Att jag såhär många år senare skulle ha ett av mina hjärteprojekt stationerade på orten var det nog ingen som trodde när vi satt framför den öppna spisen, säger Peter Wallenberg.
 
Jon Lind, VD på CTEK ger uttalandet “Vi har en stark koppling till våra kunder och ser kundutbildning som en stark drivkraft i vår framgång. Som ett globalt företag i framkant av teknik för bilindustrin är det också oerhört viktigt att vi investerar i fortsatt utveckling av våra produkter. Samarbetet med PWR Racing Team ger oss möjligheten att jobba med denna utveckling och utbildning i en modern, högteknologisk och inspirerande miljö. Den här typen av samarbete mellan ett teknikföretag och ett racingstall passar oerhört bra och vi ser fram emot många givande år tillsammans.”

Gemensamt konferensrum med glaspartier ut mot showroomytan.

Gemensamt konferensrum med glaspartier ut mot showroomytan.

Vy från entrén mot showroom/finmekanisk verkstad.

Vy från entrén mot showroom/finmekanisk verkstad.

CTEKs utbildnings- och testlabb.

CTEKs utbildnings- och testlabb.

Kontakta PWR Racing Team

Här får du enkelt kontakt med någon av oss!